Menneet näyttelyt

Taidekeskus Ahjo, Hiili-tila: Miia ja Roosa Ikimeri

MIIA JA ROOSA IKIMERI
NAISENKALTAINEN
29.11.-23.12. / HIILI-TILA

Miia ja Roosa Ikimeren Naisenkaltainen -taidenäyttely Taidekeskus Ahjossa haastaa katsojan pohtimaan omaa suhdettaan naiseuteen. Mistä minut on naisena tehty, mistä haluan pitää kiinni ja mistä irroittaa? Mikä kuuluu naiseuteen ja onko minun hyväksyttävä se mitä muut minulle naiseutena tarjoavat? Kenen silmin naiseutta tarkastelen? Voiko naiseuden kiteyttää muottiin tai lauseisiin? Mitä siirtyy sukupolvelta toiselle naiseuden mallina? Onko naiseus sukupuolisidonnainen? Onko naiseus sidoksissa haurauteen, kauneuteen tai seksuaalisuuteen? Pitääkö naiseutta tavoitella?

Näyttely koostuu äidin ja tyttären, kuvin ja runoin käymästä vuoropuhelusta, naisena kasvamisen kipuilusta ja ilosta. Miian grafiikka käy keskustelua Roosan runojen kanssa, äänenpainon liukuessa kuiskauksesta huutoon. Keskustelun sävy liikkuu varmuudesta haparointiin ja sulasta sovusta erimielisyyteen. Katsoja pääsee kurkistamaan kahden erilaisen naisen sisäiseen maailmaan ja pohtimaan omaa naiseuttaan.

Miia Ikimeri on Espoossa asuva taidegraafikko jonka töille on ominaista runsas värien käyttö ja vahva viivaa. Naisen arkielämän hetket ovat iso osa Miian kuvallista ilmaisua. Näyttelyn teokset ovat pääsääsntöisesti etsaus/akvatinta tai kartonkigrafiikkaa, johon on yhdistetty erilaisia tekniikoita.

Roosa Ikimeri on joensuulaistunut, poliittisesti aktiivinen opiskelija, jolle kirjoittaminen on aina ollut tie ilmaista itseään. Roosa on toiminut mm. kolumnistina.