Historia
Historia
1940-luku
- Joensuun Taiteilijaseuran alkuvoimana oli sodan jälkeisinä vuosina kohonnut kiinnostus taiteen harrastamiseen.
- Joensuun Taiteenystävien perustava kokous pidettiin 1945 ja aloite sen perustamisesta tuli teatterin puolelta.
- Taiteenystävien aktiivinen toiminta jakautui kuvataiteen ja teatterin lisäksi myös kirjallisuuteen ja musiikkiin.
- Joensuun Taiteenystävät järjestivät taidenäyttelyiden lisäksi poikkitaiteellisia Taidepäiviä ja tämä perinne jatkui aina vuoteen 1955 asti.
1950- ja 1960-luku
- Eri taiteenalat eriytyivät omiksi yhdistyksiksi vuosien 1950-56 aikana.
- 1960-luvulla näyttelytoiminnan kehittymisen myötä myös taidekritiikki Suomessa uudistui. Olli Valkonen oli kirjoittanut kritiikin 1960 pidetystä Taiteenystävien vuosinäyttelystä ja peräänkuulutti tiukempaa seulontaa teosten valintaan. Arvovallallaan Valkonen oli omalta osaltaan nostattamassa tarvetta ammattitaiteilijoiden ja harrastajataiteen eriyttämiseen.
- 1960-luvulle tultaessa Taiteenystävien toiminta keskittyi kuvataiteisiin, esitelmiin ja elokuviin, jotka pyrkivät kasvattamaan yleisöä ”modernin taiteen ymmärtämiseen”.
- Vuonna 1961 nousi esiin myös toive saada yhteisiä työtiloja taiteilijoille.
- Vuonna 1963 Taiteenystävät-nimi vaihtui Joensuun Taideyhdistys ry:ksi, jona se säilyi aina vuoteen 2002 asti.
1970-luku
- Taideyhdistyksen toiminta kehittyi tästä lähtien ammattimaisemmaksi, kun 70-luvulla sen jäseniksi alkoi tulla nuorempaa taiteilijapolvea suoraan taiteilijakoulutuksesta.
- Säännöt muutettiin koskemaan ammatti-, harrastaja- ja kannatusjäseniä erikseen. Myöhemmin samalla vuosikymmenellä otettiin käyttöön myös jäsenkriteerit korostamaan yhdistyksen taiteilijajäsenten ammatillisen toiminnan kehittämistä. Sääntö-uudistuksen jälkeen Taideyhdistyksessä oli vuonna 1983 24 taiteilijaa. Tähän määrään sisältyivät kaikki Pohjois-Karjalan läänin alueella asuneet ammattimaiset kuvataiteilijat. Määrä on siis tähän päivään mennessä viisinkertaistunut.
- Joensuun Taideyhdistys perusti vuonna 1971 Suomen ensimmäisen taidelainaamon, joka toimii edelleen aktiivisesti Joensuussa.
1980-luku
- 1980-luvulta lähtien yhdistys alkoi aktiivisesti pyrkiä vaikuttamaan kaupungin taide- ja kulttuuripoliittisiin kysymyksiin.
- Taiteilijat toimivat aktiivisesti työ- ja näyttelytila-kysymysten lisäksi myös vastikään perustetun lasten ja nuorten kuvataidekoulun kehittämisessä.
- Yhdistykselle oli saatu 1980-luvun puolivälissä toimi- ja näyttelytilat Merimiehenkadulla sijaitsevasta puutalosta, joka oli nimetty Artteliksi.
1990- ja 2000-luku
- Näyttelytoiminnan pyörittäminen keskittyi näihin omiin tiloihin kymmeneksi vuodeksi. Arttelissa oli työtilat aluksi neljälle taiteilijalle sekä kaksi pientä asuntoa.
- Tälläkin hetkellä rakennus on taiteilijoiden työtiloina, vaikka Artteli-nimestä onkin luovuttu ja yhdistys- ja näyttelytoiminta on siirtynyt Taidekeskus Ahjoon.
- Joensuun Taideyhdistyksen nimi vaihtui Joensuun Taiteilijaseuraksi vuonna 2002.
- Taiteenystävistä muistuttaa molemmissa yhdistyksissä pitkään vaikuttanut kuvanveistäjä Veikko Jalava rahastollaan, josta on jaettu nimikkopalkintoja taiteilijoille.
- Taidekeskus Ahjoon asettumisen vuosina, vuodesta 1997 alkaen seuran vastuu näyttelytoiminnan ja taidelainaamon pyörittämisestä on jaettu Ahjon jäsenyhdistysten sekä henkilöstön kanssa.
- Toiminta Ahjossa on vähentänyt raja-aitoja eri taidemuotojen välillä ja lähentänyt niitä toisiinsa. Seuran taiteilijat ovat olleet aktiivisia omien näyttelyidensä järjestämisessä Ahjossa.
- Seura on myös organisoinut taiteilijaryhmiensä näyttelyitä lukuisiin kaupunkeihin kuten Turkuun, Tampereelle, Varkauteen ja Helsinkiin.
- Ahjossa toimimisen vuodet ovat tuoneet seuran toimintaan uusia taiteilijoita paikkakunnan monipuolisen taidekoulutuksen myötä.
- Seura on ottanut vastuuta myös taidekasvatuksesta käynnistämällä lasten museopedagogisen toiminnan yhdessä Joensuun taidemuseon kanssa.
- Lisäksi kaupungin taide-elämä on rikastunut entisestään Taiteilijaseuran perustettua uuden galleria Kohinan Taidelainaamon yhteyteen Joensuun Taitokortteliin vuonna 2006.
2020-luku
- Galleria Kohinan ja Joensuun Taidelainaamon toiminta siirtyi Taidekeskus Ahjon yhteyteen loppuvuodesta 2020.
- Joensuun Taiteilijaseura ry aloitti Taidekeskus Ahjon toiminnan vuonna 2021.
- Joensuun Taidelainaamo aloitti toiminnan Taidekeskus Ahjossa vuonna 2021.
- Joensuun Taiteilijaseuran toimisto on Taidekeskus Ahjon yläkerrassa edelleen.
- Joensuun Taiteilijaseuran kuukausittan vaihtuvat Taidelainaamon taiteilijoiden näyttelyt Joensuun Sokoksen ikkugalleriassa.
- Joensuun Taiteilijaseuran aloitti yhteistyön Joensuun pääkirjaston kanssa vuonna 2022 jossa kuukausittain vaihtuvat näyttelyt luentosalin Seinägalleriassa.
- Joensuun Taiteilijaseura aloitti yhteistyön Joensuun kaupunginteatteri kanssa vuonna 2022. Joensuun kaupunginteatterin ja Joensuun Taiteilijaseuran yhteistyönäyttelyihin on vapaa pääsy teatterin esitysten aikana. Näyttelyt perustuvat esitettäviin teatteri esityksiin.
- Joensuun Taiteilijaseura aloitti yhteistyön vuonna 2023 Näyttelykeskus Kiteen kanssa. Kiteen Näyttelykeskuksessa on Taidegalleria ja Taidelainaamon sivutoimipiste.
- Joensuun Taiteilijaseura yhteistyössä Joensuun kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa ylläpitää Joensuun Grafiikanpajaa
- Ahjon Kulttuuriklubi toimi vuosina 2023-24.
- Joensuun Taiteilijaseura ry tekee vahvasti yhteistyötä alueen eri kulttuuritoimijoiden kanssa.