Menneet näyttelyt

Effendy, Hanikka, Nisonen & työryhmä: Poimuja

Yksin Sateessa -nykytanssifestivaalin esitykset 26. - 27.11.2021 Taidekeskus Ahjo, Joensuu

Taidekeskus Ahjo, Sysi-Sali
Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu
Effendy, Hanikka, Nisonen & työryhmä: Poimuja
Esitykset lauantaina 26.11. klo 19.00 ja sunnuntaina 27.11. klo 16.00
Lauantain esityksen jälkeen lisäksi yleisökeskustelu

Effendy, Hanikka, Nisonen & työryhmä: Poimuja

Effendy, Hanikka, Nisonen & työryhmä tuovat festivaalilla ensi-iltaan ITAK:n osatuotantoteoksen Poimuja. Esitys rakentuu Taidekeskus Ahjon näyttelytilaan saaden ensi-iltansa lauantaina 26.11. klo 19.00. Poimuja on rönsyilevä, mutta minimalistinen nykytanssiteos, joka kutsuu katsojansa ajan laskoksiin kuuntelemaan eilisen, tämän päivän ja tulevaisuuden rytmejä.

Teoksen taustamateriaalina toimii Joensuu-seuran julkaisema teos Joensuulaisäidin kirjeitä sadan vuoden takaa. Kirjeet lähtökohtanaan monitaiteinen 1960-1990-luvuilla syntyneistä taiteilijanaisista koottu työryhmä tutkii ja kyseenalaistaa naiseuden osatekijöitä, kietoutuu kymmenmetriseen kankaaseen, visuaalisesti vahvoihin liike- ja äänimuodostelmiin sekä kysymykseen naisena elämisen kokemuksista.

Teoksessa tartutaan ihmisyyden rytmiin ja kollektiiviseen muistiin, joka sitoo nykyiset sukupolvet kaikkiin edellisiin sukupolviin. Samalla teos ottaa kantaa festivaalin teemassakin esiin nousevaan taiteilijuuteen naisnäkökulmasta, eli kuinka naistaiteilijat on nähty ja koettu historian lehdillä, ja kuinka naiset ovat pystyneet toimimaan taiteen kentillä.

Kuten muissakin Yksin Sateessa -festivaalin esityksissä, myös Poimuja-teoksen jälkeen järjestettävässä keskustelutilaisuudessa avataan asiantuntijan johdolla esityksen teemoja ja maailmaa. Poimuja -esitystä avaamassa ovat teoksen taiteilijoiden ja ITAK:n taiteellisen johtajan lisäksi etnomusikologian dosentti Elina Hytönen-Ng, joka on erikoistunut musiikillisten kokemusten tutkimiseen. Viime vuosina Hytönen-Ng on tutkinut karjalaisen itkuvirren ilmenemismuotoja nykypäivän Suomessa.

Esiintyjät: Jenni Hanikka, Hanna Heino, Mathilda Kauppila, Laura Kärkäs, Anna Olkinnuora, Lisa Pälikkö, Katariina Vähäkallio
Koreografia: Ella Effendy & työryhmä
Skenografia: Kirsi Nisonen
Äänimaailma: Jenni Hanikka & työryhmä
Osatuotanto: Itä-Suomen tanssin aluekeskus
Tukija: Taiteen edistämiskeskus, Arts Promote Centre Finland
Kuva: Tuisku Lehto

Yksin Sateessa -nykytanssifestivaalin ohjelmisto ja tarkemmat tiedot esityksistä: www.itak.fi

Taidekeskus Ahjo
Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu
Avoinna ajalla 21.11. – 27.11.2022 lauantaina 26.11. klo 19.00 ja sunnuntaina 27.11. klo 16.00 alkaen