Ajankohtaista

TAIDEKESKUS AHJO, IDÄN KELLUVA RAITA

IDÄN KELLUVA RAITA
TAPAHTUMAN YDIN TYÖRYHMÄ: MARI KORTELAINEN JA KATARIINA VÄHÄKALLIO

29.5 -15.6.2024

Kolmiviikkoinen tapahtumakokonaisuus

Idän kelluva raita on inspiroitunut GAhjo-monitaidetapahtumasta, jota Taidekeskus Ahjon kannatusyhdistys järjesti 2000-luvun alussa. Tapahtuma pyrkii tarjoamaan alustan yllättävillekin kohtaamisille niin ihmisten kuin eri taiteenlajienkin välillä. Tapahtuman sisällön ja tilaisuuksien ohjelmiston ovat kuratoineet pohjoiskarjalaiset tanssija-koreografit, tanssipedagogit Katariina Vähäkallio ja Mari Kortelainen.

Idän kelluva raita koostuu taidenäyttelyistä, installaatiosta, työpajoista, performatiivisesta ohjelmasta ja paneelikeskustelusta Puhutaan taiteesta. Ohjelmaan sisältyvät muun muassa uusinta esitykset tanssiteoksesta Tauluja ja kehollisia luentoja. Teoksen on koreografioinut ja ohjannut suomalaisen nykytanssin kentällä 1980-luvulta saakka vaikuttanut ja vuonna 2023 TeMe / Suomen Tanssi- ja sirkustaiteilijoiden liiton ensimmäistä kertaa myöntämän Tunnustus Elämäntyöstä -palkinnon saanut tanssija-koreografi, tanssipedagogi Katariina Vähäkallio.

Tapahtumaan sisältyy kahdet avajaiset:

Ke 29.5.2024 klo 18 - 20 Sirkka-Liisa Kortelaisen (1921-2016) Post Mortem-näyttelyn avajaiset

"Sirkka-Liisa Kortelainen on todennut, että melkein kaikki hänen maalauksensa saavat alkunsa jostain luonnonilmiöstä. Kortelaisen hienovireinen ja tutkittu konkretismi lähtee useimmiten liikkeelle todellisuudesta. Toistuvina teemoina taiteilijalla on ollut valon ja tilan kuvaaminen; kolmiulotteisen tilan illuusio ja värien kineettinen liike" (Joensuun taidemuseon julkaisuja 1/2001)

Ke 5.6.2024 klo 18 – 20 Kuvanveistäjä Minna Kangasmaan, kuva- ja mediataiteilija Tuomo Kangasmaan ja säveltäjä-mediataiteilija Makiko Nishikazen installaation avajaiset

”Installaatio ei ole vain kiinteä taideteos – se on myös kokeellinen laboratorio, yhteistyö ja dialogi. Installaatio käsittää ääntä, videota, valokuvia, objekteja sekä kehollista osallistumista. Idän kelluva raita tapahtuman jälkeen installaatio on esillä Künstlerhaus Ziegelhüttessä Darmstadissa Saksassa”.

Koko tapahtuman ohjelma: https://idankelluvaraita.my.canva.site/tapahtumaviikot

Tiedustelut ja lippuvaraukset: [email protected]