Ajankohtaista

Tanssitaiteilija Mathilda Kauppila, kuvataiteilija Heli Jauhiainen ja muusikko Jaakko Arola asettuvat maaliskuussa Taidekeskus Ahjon Sysi-saliin.

Taidekeskus Ahjo, Sysi-sali: Kauppila, Jauhiainen, Arola -työryhmä

Kauppila - Jauhiainen - Arola : s o f t s h i f t s

Taidekeskus Ahjo | Sysi-sali

Esitykset
ti 11.4. klo 19.00 (ensi-ilta & avajaiset)
to 13.4. klo 17.00
pe 14.4. klo 10.30 (vapaa pääsy!)
la 15.4. klo 19.00

Liput
10€ / 5€ (opiskelija, työtön, eläkeläinen, alle 18-vuotias, vähävarainen)
lippuvaraukset: [email protected]

Esityksen kesto 60 min
Esityksiin ovat tervetulleita kaiken ikäiset!
Installaatio avoinna Taidekeskus Ahjon aukioloaikojen mukaisesti 11.-16.4.2023

Muut avoimet tapahtumat:
ti 28.3. klo 9.00-9.45 aamukehoilua, avoin kaikille
to 30.0. klo 14.00-14.30 kahvihetki työryhmän kanssa
ti 4.4. klo 9.00-9.45 aamukehoilua, avoin kaikille
to 6.4. klo 14.00-14.30 kahvihetki työryhmän kanssa

Tanssitaiteilija Mathilda Kauppila, kuvataiteilija Heli Jauhiainen ja muusikko-soitinrakentaja Jaakko Arola asettuvat maaliskuussa Taidekeskus Ahjon Sysi-saliin työskentelemään installaatioteoksensa

s o f t s h i f t s parissa. Teoksen lähtökohtana on ollut tutustuminen kehollisen yhteisvireen muotoutumiseen eli siihen, miten kehot tietoisuudesta ja tahdostakin riippumattomilla tavoilla mukautuvat ja reagoivat toisiinsa. Ensimmäisen kahden viikon ajan teosprosessiin pääsee tutustumaan kaikille avoimien aamukehoilujen ja iltapäiväkahvien merkeissä. Pääsisäisen jälkeen installaatio on avoinna Taidekeskus Ahjon näyttelyaikojen mukaisesti ja esityksiä järjestetään neljä.

olen kehossa, mutta enempi siinä iholla, pintakerroksissa vain

ehkä voisi lempeästi koittaa kurkistaa sinne ihon alle

tunnustella,

miltä tuntuu kehossa

Teostyöskentely aloitettiin kesällä 2022 kangasniemeläisen Kokko1721-residenssin puitteissa, mistä jatkettiin marraskuussa 2022 Outokummun Vanhan Kaivoksen residenssiin. Työryhmä kertoo prosessin olleen tutkaileva ja leikkisä. Niin Kangasniemellä kuin Outokummussakin taiteilijat hakeutuivat työpäiviensä lomassa leikkimään ja ihmettelemään maailmaa päiväkoti-ikäisten lasten kanssa.

s o f t s h i f t s on esitystä ja installaatiota tapaileva teosmaisema värinästä ja vedestä, korvakäytävistä ja pilvistä. Se on aistimisen ja aistituksi tulemisen leikkikenttä. Teos muodostuu itsenäisestä tilainstallaatiosta sekä sen puitteissa tapahtuvasta esityksestä, jotka hahmottelevat tilaa, jossa hermosto voi levätä ja solidaarisuuden tuntu syntyä. Se kutsuu älyllisen analysoinnin sijaan asettumaan teoksen äärelle aistien. Miltä kehossa tuntuu? Miten olemme yhdessä? Mikä säilyy? Milloin yksi muuttuu toiseksi?

ihokarvat herkistyvät kuin puiden juuret

hamuavat toisiaan kohti

kuiskivat aallon edellä

Työryhmä: Jaakko Arola, Heli Jauhiainen, Mathilda Kauppila

Konsepti, fasilitointi & tuotanto: Mathilda Kauppila

Tukijat & yhteistyökumppanit: Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto; Pohjois-Karjala, Kokko1721 Residency, Vanhan Kaivoksen residenssi, Taidekeskus Ahjo