Ajankohtaista

TAIDEKESKUS AHJO, HEHKU -TILA: SANNI-MAARIA PUUSTINEN

DOWNLOADING
SANNI-MAARIA PUUSTINEN
10.-28.7.2024, HEHKU -TILA

Kokemamme maailma on jatkuvassa muutoksen tilassa, joista viimeisimpänä suurena mullistuksena voidaan pitää digitalisaatiota, joka on jo muuttanut yhteiskuntamme rakenteita hyvin merkittävällä tavalla. Digiteknologia on mukana elämämme jokaisella osa-alueella. Suuri osa tehdystä työstä, käytetyistä palveluista ja myös sosiaalisista prosesseista tapahtuu digisti – sähköisellä alustalla. Samaan aikaan digikäänteen tehneen länsimaisen elämäntavan kanssa olemme yhä enemmän irti maasta. Kauempana ja vieraantuneempia ympärillämme levittäytyvästä biosfääristä, elonkehästä, jonka olemassaolosta oma elämämme on riippuvainen.

Downloading tarkoittaa minulle palaamista maahan. On minun aikani sataa alas pilvestä takaisin maanpinnalle. Katsoa ympärilleni ja nähdä mitä ja ketä omassa elämismaailmassani liikkuu, ja millaiset voimat siihen vaikuttavat. On aika aistia ympäristöä kehon kautta, tuntea, kuulla, haistaa ja maistaa. Nähdä jotain, jonka kanssa pystyn vuorovaikutukseen käsillä olevassa hetkessä. Kenties antaa aivoilleni lepohetki luovuuden parissa. Irrottaa katseeni ruuduilta ja koskettaa ja tulla kosketetuksi. Fyysisesti, psyykkisesti ja emotionaalisesti.

Esillä olevien teosten keskeinen ajatus on niiden prosessuaalisuudessa. Fyysisen teoksen valmistuminen on vienyt aikaa ja läpikäynyt monenlaisia työvaiheita. Työskentely on myös ollut hyvin fyysistä ja kehon aisteihin painottuvaa. Primitiivikeramiikan lopputulos on lähtökohtaisesti aina yllätys. Jotain, mikä ei ole ennakoitavissa tai etene suunnitelman mukaisesti. Kuten elämä monesti on.

Sanni-Maaria Puustinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulusta 2002, ja Filosofian maisteriksi pääaineenaan perinteentutkimus Itä-Suomen yliopistosta 2024. Työskentelyn keskiössä ovat monilajiset suhteet ja niiden tarkastelu eri aikakausien näkökulmasta.