Menneet näyttelyt

Taidekeskus Ahjo, Sysi-sali: The Unnamable

Kolmen taiteilijan ryhmä esiintyy jälleen Taidekeskus Ahjossa uudella näyttelyllä


Viisi vuotta sitten, syksyllä 2016, taiteilijat Pirta ja Sami Ala Keuruulta sekä vasta Joensuuhun muuttanut kuvanveistäjä Tuomas Ollikainen pitivät Taidekeskus Ahjossa Hagioscope-nimeä kantaneen näyttelyn. Näyttelyssä käsiteltiin pyhyyttä valokuvien, veistosten ja videoteosten kautta. Sunnuntaina 12.9. Taidekeskus Ahjon Sysi-salissa avautuva näyttely The Unnamable eli “se millä ei ole nimeä”, jatkaa ryhmälle ominaista syväluotavaa otetta, mutta tällä kertaa kantava teema on ihmismieli ja sen tuntemattomat seudut.

Sekä kuvataiteilijan, että tekstiiliartesaanin koulutuksen saanut Pirta Ala tuo näyttelyyn ison huovutusta ja sekatekniikka yhdistävän reliefin Huoma, jonka lähtökohtana on läheisen muistisairaus, ja siitä seuraava persoonan hidas katoaminen ja lopullisen poistumisen vääjäämättömyys.

Videotaiteilija Sami Ala, jonka teoksia on ollut esillä kotimaan lisäksi, ympäri Eurooppaa, Aasiaa ja Pohjois-Amerikkaa, esittää näyttelyssä videoteoksen Waves, joka on yritys kuvata "aallonharjalle" nousemista. Surffareiden alla on pimeä, pelottava, tuntematon syvyys. On vaikeaa nousta aallolle ja ratsastaa sillä. Työ on metafora elämästä, alitajunnasta ja tietoisuudesta.


Kuvanveistäjä Tuomas Ollikainen on valokuvannut jo 15 vuoden ajan mustavalkofilmille, ilman suunnitelmaa tai päämäärää. Spontaani, perinteisen katukuvauksen suuntaan nyökkäävä kuvaaminen on tuottanut kymmeniä rullia materiaalia, ja korona-aikana viimein toteutuneen skannausurakan tuloksena näyttelyssä on esillä 15 valokuvaa. Kuvasarjan nimi on The Unnamable (for Samuel Beckett), ja valokuvien minimalistisuuden ja arkipäiväisyyden takana piilee jokin ihmiselle ja elämälle, yhtäaikaa niin läheinen, mutta vieras läsnäoleva.

The Unnamable -näyttely on avoinna 12.9. - 2.10.2021 Taidekeskus Ahjon Sysi-salissa, osoitteessa Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu. Näyttelyyn on vapaa pääsy tiistaisin, sekä torstaista sunnuntaihin klo 10-16, ja keskiviikkona klo 10-19.


Lisätietoja: Tuomas Ollikainen, 0453595668, [email protected]