Menneet näyttelyt

Taidekeskus Ahjo, Sysi-sali: Sanni Seppo & Anne Hämäläinen

valokuvia, kollaaseja ja installaatio

Varjot

Anne Hämäläisen ja Sanni Sepon alkuperäinen ajatus oli tehdä näyttely venäläisestä runoilijasta Anna Ahmatovasta. Kehitys Venäjällä ja sodan syttyminen helmikuussa 2022 muuttivat suunnitelman ja veivät ajatukset historiaan, joka tuntui toistavan itseään. Näyttelyn teemaksi muotoutuikin taiteilijuus ja sananvapaus diktatuurissa.

Näyttelyssä rinnastuvat kaksi venäläistä taiteilijaa: Stalinin vainojen ja sensuurin kohteeksi joutunut runoilija Anna Ahmatova sekä Putinin aikana ulkomaiseksi media-agentiksi julistettu kuvataiteilija Darja Apahontšitš. Näyttelyn syntyyn johti tekijöiden pohdinta taiteen vaarallisuudesta. Voivatko Ahmatovan runojen intiimi tunteiden ilmaus tai Apahontšitšin yhteiskuntakriittiset taideprojektit horjuttaa vallan rakenteita?

Darja Apahontšitš joutuu ulkomainen agentti -statuksen johdosta laatimaan kaikista tuloistaan ja menoistaan selvityksen oikeusministeriölle neljä kertaa vuodessa. Ukrainan sodan syttymisen jälkeen hän lopetti sääntöjen mukaisen raportoinnin ja ryhtyikin kertomaan ministeriölle tuntojaan sodasta, piirtäen niitä ministeriön vastauslomakkeille.

Anne Hämäläinen ja Sanni Seppo ovat koonneet näyttelyn Anna Ahmatovan ja Darja Apahontšitšin elämään liittyvistä dokumenteista. Näyttely koostuu valokuvista, kollaaseista ja installaatiosta.

Darja Apahontšitšin taiteessa keskeisenä teemana ovat feminismi, ihmisoikeudet ja Venäjän vallan kommentointi. Hän asuu ja työskentelee tällä hetkellä Georgiassa.

Anne Hämäläisen tuotanto on tyyliltään subjektiivista dokumentarismia, jossa esineet, ihmiset ja maisemat kertovat yhtä lailla tekijänsä mielentilasta kuin kuvatuista asioista. Hänen kolme valokuvakirjaansa ovat syntyneet kuvausmatkoilla Venäjällä ja Ranskassa. Tällä hetkellä Hämäläinen työskentelee Yle Markkinoinnin valokuvaajana.

Sanni Seppo on kotoisin Joensuusta. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Suurin osa hänen tuotannostaan käsittelee erilaisia metsiin liittyviä teemoja. Lisäksi hän kertoo töissään muun muassa yhteisöjen aktiivisuudesta puolustaa oikeuksiaan ja hauraista unelmista elää omanlaistaan elämää.

Varjot

30.11.-23.12.2022

Taidekeskus Ahjo / Sysi-sali