Menneet näyttelyt

Taidekeskus Ahjo, Sysi-sali: Samuli Heimonen

Samuli Heimosen näyttely "Vaeltava puutarha"

Vaeltava puutarha on unenomainen tila, jossa eläimet, kasvit ja tarinat sekoittuvat toisiinsa. Kuvaamani puutarha on enemmän kuva mielestä kuin fyysinen paikka luonnossa. Verrattuna villiin luontoon, puutarha on ihanteellinen ja jäsennelty tila: suunniteltu rauhoittamaan mieltä. Tätä puutarhaa ei kuitenkaan ole luonut ihminen, vaan se on puhtaasti eläinten puutarha. Kasvit ja kedot ovat yhtä lailla eläimien ympärillä kuin eläimien sisällä. Osassa maalauksia eläimet peittyvät kasveihin tai eläin muodostuu kasveista. Joskus kun puutarha villiintyy, metsä työntyy esiin ja nielaisee puutarhan asukkaat. Kuvissa vihreä sammal ja kasvikudos alkaa elämään omaa elämäänsä ja muodostaa omia yllättäviä maailmoja. Metsään voi kadota tai sieltä voi löytää itsensä.

Näyttelyni ”Vaeltava puutarha” koostuu maalauksista ja piirustuksista. Maalaukset keskittyvät puutarha-teemaan ja piirustukset muotokuviin eri elämistä. Kehystetyt piirustukset muodostavat yhden ison teoskokonaisuuden. Muotokuvista koostuva iso teos on kuin luokkakuva, jossa erilaiset hahmot ja persoonat kohtaavat. Lähestyn kuvaamiani kohteita intuitiivisesti ja yritän päästä pelkän näköisyyden taakse löytämällä jokaisesta eläimestä jotain persoonallista. Teokset ovat nimetty ihmisten mukaan muistuttamaan siitä, että myös jokainen eläin on ainutlaatuinen ja erityinen.

Näyttelyn teokset ovat tehty vuosien 2019-2021 aikana. Osa teoksista on ollut esillä Keravan taidemuseossa Sinkassa sekä Saarijärven museossa osana ryhmänäyttelyitä.