Menneet näyttelyt

Taidekeskus Ahjo, Sysi-sali: Jussi Mäkelä "Neuvotteluja elossa"

Kuvanveisto on ajattelemista – ja neuvottelemista

Joensuun Taidekeskus Ahjossa avautuu 11.5. Jussi Mäkelän näyttely ”Neuvotteluja elossa”. Näyttelyn teokset ovat jälkiä yrityksistä hahmottaa ihmisyyttä ja ihmisen paikkaa ponnistaen saksalaisen kuvanveistäjän Joseph Beuysin kuvanveiston teoriasta. ”Beuys sanoi, että ajatteleminen on kuvanveistoa, niin käänsin sen toisinpäin: olen koittanut antaa käsieni näitä ajatella. Se on monesti helpompaa kuin sanoilla veistely”, Mäkelä kertoo.

1980-luvulla Beuys oli taiteen supertähti, mutta nykyisin vähemmän tunnettu. Kun taidetta ja yhteiskunnallista ajattelua omaperäisesti yhdistelleen kulttihahmon syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta 12.5.2021, pyysi Mäkelä merkkipäivän kunniaksi näyttelyyn tervehdyksiä Beuysille myös muilta taiteilijoilta. ”On vähän unohtunut, että Beuys vaikutti valtavasti käsitykseemme taiteesta, niin päätimme että pieni huomionosoitus on paikallaan. Tämä on tietääkseni ainoa julkinen hatunnosto Beuysille Suomessa – Saksassa tietysti monet isot museot juhlivat, niin nämä on vähän tämmöiset varjobileet.”

Beuysista ei kuitenkaan ole näyttelyn pääosassa. ”Kun Beuys sanoi, että jokainen ihminen on taiteilija, niin siinähän määritellään ihmistä, ja siitä näissä teoksissa on kyse. Ihminen on hukannut paikkansa kokonaisuudessa, kuvittelee olevansa muun maailman yläpuolella ja luulee, että pystyy sitä hallitsemaan. Huonostihan siinä käy. Pitäisi löytää oma paikka kaikkien elossa olevien muassa ja elää kuvittelematta itsestään liikoja, neuvotellen elostaan muiden kanssa.” Neuvotteluja elossa on myös Mäkelän tekeillä olevan väitöstutkimuksen työnimi. Näyttelyn teokset sivuavatkin tutkimuksen teemoja, kuten veistosta, vapautta, tilaa, taidetta ja ajattelemista – sekä neuvottelemista. ”Onhan se aika käsitteellinen kattaus”, Mäkelä myöntää. ”Minulle taiteessa on pitkälti kyse ajatuksista ja ajattelemisesta, ja varsinkin kuvanveisto on myös neuvottelua materiaalien kanssa. Siinä on aina vähintään kaksi osapuolta ja työkalut välissä. Mutta kyllä näitä voi ihmetellä ilman syvällistä pohdintaakin, ja joka tapauksessa on hyvä pitää pieni pilke silmäkulmassa. Ei näitä kannata liian vakavissaan ottaa.”

- Jussi Mäkelä, lehdistötiedote 2021