Menneet näyttelyt

TAIDEKESKUS AHJO, SYSI -SALI: ERNO PELTONEN, TUOMO ROSENLUND JA JUHANI TUOMI

TRIKOOPOJAT – KOLME MAALARIA
ERNO PELTONEN, TUOMO ROSENDLUND JA JUHANI TUOMI

17.4. -5.5.2024, SYSI -SALI

Trikoopojat on kolmen maalarin: Erno Peltosen (s.1978 Tuusula), Tuomo Rosenlundin (s.1976 Lempäälä) ja Juhani Tuomen (s.1983 Tampere) muodostama taiteilijaryhmä. Heitä yhdistää pitkään jaettu työhuone Pyynikin Trikoolla Tampereella 2000-luvun alkupuolella. Tilanteiden muuttuessa 2017 tie vei kuitenkin jokaisen eri suuntiin. Mies voi lähteä Trikoolta, mutta Trikoo ei lähde miehestä.

Jokainen lähestyy maalaamista omasta kulmastaan. Peltonen ammentaa figuratiivisesta traditiosta ja hartaasta öljyvärimaalariudesta, kuvaten teoksiinsa arkisia aiheita kuten esimerkiksi polkupyöriä, joka on aiheena yhtä pieni ja suuri kuin ihminen. Rosenlund, Trikoopoikien moniottelija, toimii kuvataiteen laajalla kentällä maalaten, piirtäen ja ROP-ryhmänsä kanssa veistäen julkisia teoksia. Tuomi taas sijoittaa itsensä palsalaiseen traditioon ja hän maalaa tällä hetkellä poliittisista aiheista öljyvärimaalauksia.

Trikoopojat on näin ollen monipuolinen taiteilijaryhmä, jossa jokainen toimii suvereenina taiteilijana. Ryhmää kokoava veljeys on perujaan työhuoneen syövereistä. Vaikka kuvataide on ehdottomasti yksilölaji jokaiselle ryhmän tekijälle, pitkäaikainen työkaveruus on varmasti vaikuttanut jokaisen taiteeseen enemmän kuin ehkä arvaisikaan. Päivittäiset kohtaamiset työhuoneella, kahvitaukojen keskustelut ja hyvä ystävyys ovat jättäneet jälkensä jokaisen tekemiseen. Talkoohengessä tehty yhteistyö sekä arjessa auttaminen ovat vieneet jokaisen taiteilijuutta eteenpäin. Samalla on kasvettu ehkä myös ihmisenä, unohtamatta tuoppien ääressä käytyjä keskusteluja elämästä ja taiteesta. Tämä kaikki kaikuu Trikoopoikien tekemisessä.

Tuomo Rosenlund: www.rop.fi / www.tuomorosenlund.fi / IG - @tuomorosenlund / Facebook - PaintBook Tuomo Rosenlund

Juhani Tuomi: www.juhanituomi.com / IG - @juhanituomi

Erno Peltonen: www.ernopeltonen.com