Menneet näyttelyt

Viisiosaisessa videoteoksessa liike ja puhuttu runous kietoutuvat yhteen Pohjois-Karjalan kesäisten maisemien kanssa. Jokaisen videon keskiössä on liikeruno,

Taidekeskus Ahjo, Liekki/Kytö-tila: Sanna Hirvonen & Essi Koivula

Hirvonen & Koivula: Mullan elegiat // Earthly Elegies videoteos

Konsepti, koreografia, tekstit, esiintyminen ja editointi: Sanna Hirvonen
Kuvaus, ääni ja editointi: Essi Koivula
Taidekeskus Ahjo, Liekki&Kytö -mediatilat

Viisiosaisessa videoteoksessa liike ja puhuttu runous kietoutuvat yhteen Pohjois-Karjalan kesäisten maisemien kanssa. Jokaisen videon keskiössä on liikeruno, joka muodostuu puhutun tekstin ja siitä kumpuavan liikkeen risteyksiin. Maaperä, veden sini, koivujen vihreä ja mäntyjen kilpikaarna löytyvät ruumiista ja liikuttavat lihaksia, ajatuksia, aikaa ja tuntoja kohti maailmaa, jossa ihminen nähdään luontokappaleena muiden joukossa. Teossarja tarjoaa mullan elegioita, lohtusanoja ympäristökriisien keskelle ja maaperän toiveikasta tunnustelua nykytanssin liikekielen keinoin samalla pureutuen jonnekin kielen ja kognition, ruumiin ja aistimusten rikkaisiin, rönsyileviin välitiloihin.

Näyttelyn kokijat pääsevät uppoutumaan Sanna Hirvosen praktiikkaan liikkeen ja runon yhdistämisestä viiden videon verran ja samalla palata kesän polttavan valon, maan tuoksun ja keveämmän ilmanalan äärelle. Essi Koivulan kanssa toteutettu teos luo unenomaisia maailmoja, joissa todellisuuden rajat muuttavat muotoaan Koivulan editoinnin kautta. Teoksen videot on kuvattu Joensuun luontoalueilla ja editoitu Ruotsin Kungälvissä kesällä 2022, ja sen runoista osa on peräisin muutaman viime vuoden ajalta Sanna Hirvosen pöytälaatikoista ja muistiinpanoista, osa taas kirjoitettu teosta varten keväällä 2022. Hirvonen on taiteellisessa työssään keskittynyt liikettä, äänenkäyttöä ja runoa yhdistelevän praktiikan kehittelyyn muutamien vuosien ajan eri teosprosesseissa. Teosprosessia on tukenut Taiteen edistämiskeskus, Joensuun kaupunki ja Nordiskt Ljus -residenssi.

Sanna Hirvonen (1998) on enolaislähtöinen, Islannin taideyliopistosta koulutuksensa saanut joensuulainen tanssitaiteilija. Hän työskentelee tanssitaiteen parissa erilaisissa työryhmissä ympäri pohjoista Eurooppaa, ja toimii lisäksi tanssinopettajana Joensuussa. Hän uskoo tanssitaiteen kykyyn kuvitella uusia olemisen, tekemisen ja tuntemisen tapoja ja ehdottaa vastauksia kysymykseen kuinka elää hyvin niin kansainvälisten, yhteiskunnallisten kuin henkilökohtaistenkin kriisien keskellä.

Essi Koivula (1995) on tamperelainen tanssitaiteilija, joka työskentelee tanssijana, tanssintekijänä ja tanssinopettajana sekä silloin tällöin videotaiteen parissa. Tällä hetkellä Koivula on ymmällään lähes kaikesta ja lisäksi hän kiinnostunut oudoista, hassuista ja herkistä asioista, kuten pehmoleluista.

sannajhirvonen.art - @aamuolento - @pros.essi