Menneet näyttelyt

TAIDEKESKUS AHJO, KYTÖ/LIEKKI -TILA: TIIA -MARI MÄKINEN

SKIN HUNGER / LOVESONG -näyttelykokonaisuus
TIIA-MARI MÄKINEN
17.4. -5.5.2024, KYTÖ/LIEKKI -TILA

SKIN HUNGER / LOVESONG-näyttelykokonaisuus tutkii kosketusta ja rakkautta. Teoskokonaisuuden keskiössä ovat olleet monisyiset kysymykset; Mitä kosketus merkitsee? Mitä tapahtuu, kun kosketus puuttuu elämästä? Miltä tuntuu kosketuksen kaipuu? Missä kohtaa kehoa on kosketuksen muistoja? Mitä kosketus kertoo meistä? Mitä on ihon nälkä? Mitä ovat kehojemme väliset rakkauslaulut?

SKIN HUNGER / LOVESONG-näyttelykokonaisuus sai alkunsa, ja sitä on työstetty, koronapandemian aikana ja sen jälkeen. Monitaiteisen teoskokonaisuuden tekemiseen on osallistettu yli 60-vuotiaita henkilöitä, joiden kanssa on etsitty ja tutkittu vastauksia yllälistattuihin kysymyksiin.

Ahjossa esillä oleva näyttelykokonaisuus sisältää viisi videoteosta, jotka on toteutettu yhteistyössä projektiin osallistuneiden henkilöiden kanssa. Näyttelyn pohjamateriaalina ovat toimineet projektiin osallistuneiden henkilöiden haastattelut ja työpajoilla toteutettu kirjallinen sekä liikeilmaisullinen materiaali, joissa käsitellään koronapandemian aiheuttamaa yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä, ja näistä olosuhteista syntyneitä tunteita ja kokemuksia.

Projektikokonaisuuden, teokset ja näyttelykokonaisuuden on konseptoinut, ohjannut, koreografioinut, editoinut ja osin kuvannut Tiia-Mari Mäkinen. Osassa videoteoksia kuvaajana on toiminut myös Mäkisen pitkäaikainen taiteellinen yhteistyökumppani, joensuulainen valokuvaaja Jyri Keronen. Videoteosten äänimaailmasta vastaa äänitaiteilija ja säveltäjä Jone Väänänen. Projektin yhteistyökumppanina on ollut myös joensuulainen Teatteri Fiasko. Näyttelyssä on esillä lisäksi Jyri Kerosen ottamia valokuvia SKIN HUNGER / LOVESONG-työpajoilta.