Menneet näyttelyt

TAIDEKESKUS AHJO, HIILI-TILA: SANNU VAARALA

3.-21.1.2024
Sannu Vaaralan tekstiilitaidenäyttely
MERESTÄ SE LÄHTI

Taidekeskus Ahjo, Hiili-tila, Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu
Aukioloajat: ti, to-su 10–16, ke 10-19, ma suljettu
Avajaiset 2.1.2024 klo 18-20

Merestä se lähti / From The Sea It All Began -näyttelykokonaisuus koostuu tekstiili-installaatiosta ja tekstiilireliefeistä, jotka käsittelevät luonnon voimaa, ajallisia kerroksia sekä ihmisen kokemuksia luonnon ilmiöistä. Taidekeskus Ahjon Hiili-tilassa oleva tekstiilitaidenäyttely aloittaa merta käsittelevän näyttelysarjan. Meret ovat olleet läsnä Vaaralan pohdinnoissa jo vuodesta 2020 lähtien. Teemaan tuli uusi ulottuvuus alkuvuodesta 2023 Tromssassa ja Helsingissä vietetyn ajan valokuva- ja piirrosmuistiinpanojen kautta.

Vaarala on Rovaniemellä ja Kittilässä työskentelevä tekstiilitaiteilija. Hän käsittää meren laajana erilaisia keskusteluja yhteentuovana teemana. Pohjoisesta Suomesta käsin häntä kiehtoo ajatus pohjoisista meristä. Meressä yhdistyy useita teemoja: luonto ja sen muotokieli, ihmisyys ja maiden väliset yhteydet, historialliset kerrokset ja geopolitiikka. Itse merissä, niiden pohjassa olevissa maailmoissa, on paljon ihmiselle tuntematonta, jota mielikuvitus pyrkii täydentämään. Muinaismeren rannan voi löytää myös keskeltä metsää. Toisaalta meret täyttyvät ihmisen toiminnan seurauksen hyvinkin arkisista jätteistä. Näyttelyssä on esillä Meren voima -tekstiili-installaatio, tekstiilireliefit Falling Heavy I ja II vuodelta 2023 sekä Earthy Neons ja Earthy Forms vuodelta 2022. Vuonna 2023 valmistuneet teokset on toteutettu pääosin kierrätystekstiileistä kuten froteesta ja puuvillasta. Teosten yksityiskohdissa on hyödynnetty pakkausmuovia.

Materiaaliset lähtökohdat ja uusien tekstiilimateriaalien mahdollisuuksien tutkiminen ovat Vaaraan työskentelyn kantavia teemoja. Hän pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon kierrätettyjä tekstiilejä ja materiaaleja. Hän on tutkinut taiteilijan työssään erilaisia tapoja käsitellä kankaita ja kokee materiaalin kunnioittamisen tärkeäksi. Hän haluaa tehdä uuden näköisiä teoksia, joissa menneet käyttötarkoitukset avautuvat vasta lähemmin tarkasteltuna. Vaarala on osallistunut aktiivisesti näyttelyihin ja tapahtumiin sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea. Hän on jäsenenä ympäristö-, tekstiili-, ja yhteisötaidetta tekevässä KILOTTAA-kollektiivissa sekä Kirjotut kannat-kollektiivissa, joka uudistaa perinteista peittokirjontaa kantaaottavilla tekstiilitaideteoksilla.

Sannu Vaarala
IG: @sannu_vaarala
[email protected]
https://www.lapintaiteilijaseura.fi/artists/sannu-vaarala/