Menneet näyttelyt

TAIDEKESKUS AHJO, HIILI -TILA: ANNA RANTANEN JA NIINA HANHINEN

KAHVIKUPILLISIA
ANNA RANTANEN JA NIINA HANHINEN
27.3.–14.4. 2024, HIILI -TILA

Tervetuloa avajaisiin 26.3 klo.18

”Voiko kuva olla kertomus ja teksti toimia kuvan lailla?”

Anna Rantasen ja Niina Hanhisen näyttely yhdistää fiktiivisiä tekstejä, tekstiilejä ja kuvia installaatioksi ja taiteilijakirjoiksi. Näyttelyvieras kohtaa runollista proosaa ja sen lähtökohtana olleita valokuvia. Teoksissa yhdistyvät käsin kirjoittaminen hitaana liikkeenä, valokuvaan liittyvä hetkellisyyden ja iäisyyden ristiriita sekä jonkin muuntuminen ensin kuvaksi, sitten sanoiksi ja edelleen kuvaksi lukijan mielessä.

Kertomukset on kirjoitettu 5–15 minuutissa, ajassa, jossa kahvikupillisen juo. Rantanen ja Hanhinen leikittelevät kirjallisen ilmaisun käsityöluonteella ja ohikiitävyydellä. Tekstin kirjoittaminen käsin käy hitaasti ja alkaa toisinaan muistuttaa piirtämistä, kun taas tekstin lähtökohtana oleva valokuva on taltioitu silmänräpäyksessä.

Näyttely pohtii, mitä liike, ajallisuus ja materiaalisuus tarkoittavat ja kuinka ne toteutuvat käsin kirjoitetuissa teksteissä ja eri tekniikoilla valmistetuissa kuvissa: Voiko kirjan olomuoto toteutua pyykkinarulle ripustettuna? Mikä on kirjallisuuden ja kuvataiteen olemisen tapa ja luonne? Onko käsin kirjoitettu teksti valmista kirjallisuutta? Milloin teksti on valmis? Onko katsojalla aikaa tutkia tekstin ja kuvan herättämiä tuntoja kahvikupillisen verran?

Näyttely on taiteilijoiden ensimmäinen.

@tuulielain & @niina_hanhinen_art_research