Menneet näyttelyt

Taidekeskus Ahjo, Hehku -tila: Kerttu Ahlholm

KAARNA
KERTTU AHLHOLM
14.02.-03.03.2024, HEHKU -TILA

Kerttu Ahlholm (s. 2001 Enossa) on tekstiilien parissa työskentelevä tekstiilialan muotoilija. Hän valmistui tekstiilialan muotoilijaksi Metropolia ammattikorkeakoulusta joulukuussa 2023. Tällä hetkellä hän työskentelee ja asuu Joensuussa. Tekstiilialan opinnoissa hän on saanut laajan kokemuksen erilaisista tekstiilienvalmistustekniikoista ja materiaaliopista. Kudonnan opintojen myötä hän pääsi tutustumaan tekstiilitaiteen luomiseen kutoen ja erityisesti vaihto-opinnot Viroissa lisäsivät hänen innostustansa perehtymään kudontaan sekä siihen liittyviin perinteisiin ja kulttuuriin. Ahlholm käyttää töissään monipuolisesti erilaisia käsityötekniikoita, mutta tällä hetkellä hän on keskittynyt hyödyntämään taiteessaan kudontaa, jossa häntä viehättääkin sen käytännönläheisyys. Kutoessa oman tekemisen näkee konkreettisesti pitkän prosessin tuloksena.

Ahlholmia kiehtoo ihmisen ja luonnon vuorovaikutus ja näin hän haluaakin viedä taiteen kokijan aistimaan muuttuvaa luontoa, metsiä ja maastoa. Taidekeskus Ahjossa esillä oleva Kaarna-teossarja on saanut virikkeitä Pohjois-Karjalan kotiseudun inspiroivista vaaramaisemista ja erityisesti metsien männyistä. Teokset ovat syntyneet vuosien 2023 ja 2024 aikana ja ne on kudottu kangaspuilla. Teokset laskeutuvat oksien ympärille kude kuteeltaan kuin hitaasti kasvava kaarna. Ne ovat puiden päälle muotoutuvat vaatteet. Hektisen yli tarpeidensa tuottavan nykyyhteiskunnan lomassa luonto kasvaa omalla painollaan, omaa tahtiaan. Tai näin sen ainakin kuuluisi olla. Ihmiset kuitenkin teoillaan vaikuttavat sen luontaiseen kasvuun, synnyttämällä ennalta-arvaamattomia, tuhoisiakin muutoksia. Voisimmeko oppia puilta ja luonnolta, pysähtyä aistimaan ja hidastaa kasvuamme, eloamme ja tekojamme ja näin suunnata kohti kestävämpää toimintaa.


Ahlholmin Kaarna-teokset ovat ensi kertaa näytillä Taidekeskus-Ahjossa ja koska ne ovat inspiroituneet juuri paikallisista metsistä, ne haluavat siirtää katseemme ympärillä olevaan luontoon ja sen monimuotoisuuteen. Töissään Ahlholm on hyödyntänyt erilaisia kierrätettyjä luonnonkuitulankoja, kuten pellava- ja villalankaa ja lisäksi kuparilankaa. Ahlholm suosii töissään kierrätettyjä- ja luonnonmateriaaleja niiden kestävyyden ja luonnollisen tekstuurin vuoksi. Työllään hän pyrkii myös tuomaan esille kudonnan kulttuuriperintöä ja näin edesauttaa sen jatkumista. Hänen mielestään on tärkeää vaalia käytännönläheisiä tekstiilitaitoja koneellistetussa yhteiskunnassa. Kudotut kankaat kertovat tarinaa ajasta, paikasta ja niiden historiasta.


Kerttu Ahlholm
+358 (0)45 163 6630
[email protected]
www.kerttuahlholm.com