Menneet näyttelyt

TAIDEKESKUS AHJO, HEHKU -TILA: AO3@3AM

LOOP DETECTED
LAURA HANNA, H. KOSTIAINEN, SERAFINA SIMPUKKA
17.4. -5.5.2024, HEHKU -TILA

Ao3@3am taiteilijakollektiivin kantava teema on aikuiseksi kasvaminen populaarikulttuurin parissa. Teokset suuntaavat katseen syväluotaavasti lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiin 2000-luvun alussa ja fanikulttuurin vaikutukseen identiteetin muodostumisessa.

Miksi pitää hävetä itselle merkityksellisiä asioita? Kollektiivi kyseenalaistaa modernien populaarikulttuuriaiheiden mitätöinnin taidekentällä: etenkin 'animetaide' -termin käytön negatiivisessa kontekstissa kuvataiteen opetuksessa ja ammattikentällä, sekä yhteiskunnallisen paineen hävetä ja peitellä ”epäsovinnaisia”, mutta itselle merkityksellisiä kiinnostuksenkohteita.

Pikseliset, glitchautuneet ryijyt edustavat Laura Hannan omaa kokemusta animekulttuurin parissa lapsena, kun VHS-kasetteja lainattiin kirjastosta ja SubTV esitti Neon Genesis Evangelionia ja ruotsinkielistä Sailor Moonia. Maagiset tarinat avasivat mahdollisuuksia luovuudelle niiden visuaalisesti erottuvalla kuvastolla. Laura Hanna sitoo ryijyt perinteisesti käsin, käyttäen kierrätettyjä lankoja. Inspiraationa hän on käyttänyt klassisia 90-luvun animeteoksia ja internet estetiikkaa. Ryijyt sisältävätkin intertekstuaalisia viittauksia populaarikulttuurin teoksiin.


Serafina Simpukka on malli, tekstiilitaiteilija ja tyttökulttuurin suurlähettiläs. Teokset ovat kunnianosoitus fanifiktiolle ja etenkin lukukokemuksen nostattamille tunteille. Serafina on Elias Lönnrotin jalanjäljissä kerännyt maailmanlaajuisesti fanifiktion kirjoittajilta ja lukijoilta tekstinpätkiä, jotka ovat saaneet lukijan sydämen pamppailemaan. Työt on kudottu ja koristeltu jokaisen tarinan tuoman tunnemyrskyn mukaan.

H Kostiaisen koruteokset ammentavat inspiraationsa fanikulttuuriin olennaisena osana kuuluvasta oheistuotemaailmasta. Omat suosikit tuodaan vahvasti esille keräämällä tähän liittyviä fanituotteita, joilla myös viestitään muille omasta identiteetistä: mihin heimoon kuuluu, ketä kannattaa ja kuinka pitkälle tämä määrittää kyseistä henkilöä. Kostiainen vastaa myös näyttelyarkkitehtuurista ja näyttelyn kuratoinnista.

Ao3@3am on jaettua kokemusta ja mielentilaa teini-iästä nykyhetkeen: eksymistä internetin syövereihin kuluttamaan populaarikulttuuriin liittyvää mediaa ja sen nostattamia tunteita, jota nyt juhlistetaan nykytaiteen keinoin.


Kollektiivin Instagram:
Ao3@3am
Näyttelyssä mukanaolevat jäsenet:
https://www.laurahanna.net/ IG: Laura Hanna
https://hkostiainen.art/ IG: H Kostiainen
IG: Serafina Simpukka