Menneet näyttelyt

TAIDEKESKUS AHJO, HEHKU -TILA: ANNE SIIRTOLA

KOIVUN PYHÄ JA KAIKKIEN MURHEELLISTEN ILO
ANNE SIIRTOLA
24.01.-11.02.2024, HEHKU -TILA

Luontoyhteys on ollut töissäni aina läsnä. ”Koivun Pyhä ja kaikkien murheellisten ilo” näyttelyteokseni muistuttavat lapsuudessa koetusta luontoon sulautumisen tunteesta, kun unohtui lähimetsän sammalmättäiden ja sananjalkojen pienoismaailmaan, johon kuului myös koko metsänväki. Monelle tunne on varmasti tuttu, sillä lapselle luonto on luonnollista. Haltioitumisen, tutkimisen ja lohdunkin paikka.

Yhdistän teoksissani tekstiiliä, lankaa, luonnonmateriaaleja ja löytöesineitä. Käyttämäni materiaalit ovat kierrätettyjä, kuten vanhat vaatteet ja tekstiilit, joista osa liittyy omaan henkilöhistoriaani. Monet materiaaleista on teiltä löydettyjä ja metsästä poimittuja. Inspiroidun muutoksen, ajan kulumisen ja hajoamisen jäljistä – prosesseista, jotka tapahtuvat niin ihmismielessä ja kehossa, kuin materiassa ja ympäröivässä luonnossa. Kierrätetyn materiaalin käyttö on itselleni keskeistä. Uskon omien tekojen ja valintojen merkitykseen eläessämme ekologisen kriisin keskellä.

Näyttelyssä esillä olevat pienoismaisemat ovat vertauskuvia elämänpituisesta etsinnästä, kaipuusta ja matkanteosta. Ehkä matkastamme takaisin lapsuuteen ja aistien rajat ylittävään kokemuksellisuuteen. Merkintöjä/Rukousnauha-teos sai alkunsa edesmenneen biologisen äitini paikatuista ja reikäisistä sukista. Halusin jatkaa aloitettua kudelmaa ja kokea olevani osa esiäitieni ketjua. Teoksen ”helmet” ovat päiväkirjamaisia merkintöjä, joihin on merkattu sisäisiä mielen liikkeitä ja havaintoja, liittyen mm. vuodenkiertoon.

Hahmotan teoksissani näkyvän ja näkymättömän maailman rajaa ja etsin muotoa sille, joka ei avaudu aisteillemme näkyväksi. Teoksissani myyttinen kuvasto yhdistyy luonnon elementteihin, joille haluan antaa näkyväksi tulevan ihmiskasvoisen sielun muistuttamaan siitä, että olemme erottamaton osa suurempaa kokonaisuutta.

Töissäni on viittauksia eri aikakausien, kulttuurien ja uskontojen Pyhän kokemuksiin ja kuvastoon, kuten vanhat uhrilehdot, arkaaiset veistokset ja ikonit. Keskeisenä pohdintana teosteni taustalla on ihmisluonto ja sen ilmentyminen maailmassa. Ihmisen valta ja vastuu omasta toiminnastaan suhteessa toisiinsa, muihin eliöihin ja luomakuntaan.

Anne Siirtola (s. 1967 Kitee, asuu Karkkilassa) valmistui Kuvataideakatemiasta 1992. Siirtolan teoksia on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on mm. Nykytaiteen museo Kiasman, HAM Helsingin taidemuseon, Valtion ja Kajaanin taidemuseon kokoelmissa.

Anne Siirtola
0505337367
[email protected]
https://www.instagram.com/annekaarina_siirtola/
www.annesiirtola.net