Ajankohtaista

Taidekeskus Ahjo, Sysi-sali: Björkman-Väliahdet, Ekman-Björkman, Kareno- Lagerström & Niemi

Björkman-Väliahdet, Ekman-Björkman, Kareno- Lagerström & Niemi

Memento mori - Muista kuolevaisuutesi

10.5.-28.5.2023 - Sysi-sali

Taiteilijat: Maarit Björkman-Väliahdet, Eila Ekman-Björkman, Maarit Kareno- Lagerström ja Katri Niemi Teokset ovat maalauksia, lankamaalauksia ja installaatio.

Maarit Björkman-Väliahdet Teokseni käsittelevät elämän kiertokulkua, sitä miten itse elämä on nivoutunut yhteen. Uskon, että elämä ei lopu kuolemaan vaan se jatkuu toisessa muodossa yhä uudestaan ja uudestaan - metamorfoosin lailla. Maalauksieni tarinat symboleineen kertovat elämässä tarvittavasta rohkeudesta, sinnikkyydestä ja rakkaudesta, jotta uskaltaa elää tässä ja nyt. Pillerinpyörittäjä ilmaisee itse elämää ja kuvaa uudelleen syntymistä. Pylväät ja simpukat kuvaavat maskuliinista ja feminiinistä voimaa ja miten ne yhdistyvät yhteen. Köynnös on kietoutunut pylvään ympärille ja kohoaa sitkeän päättäväisesti taivasta kohti. Taide toimii minun sisäisen ja ulkoisen maailman siltana.

Eila Ekman-Björkman Elä hetkessä. Niissä hetkissä, jossa väri ulottuu kankaan ulkopuolella ja värjää maailmasi. Teokseni aiheet kulkevat arjen hetkissä ja voit kokea ajan pysähdyksen. Värit merkitsevät minulle elämän voimaa ja tunnetta. Tunnetta, että on elänyt täyden elämän.

Maarit Kareno- Lagerström Olen halunnut teoksillani kuvata elämään sisäänrakennettua toistuvaa uudistumisen prosessia, jossa vanha joutuu väistymään uuden tieltä kuoleman, tuhoutumisen ja luopumisen kautta. Voimme ajatella, että uusi on jo alullaan, kun menetämme jotain.

Katri Niemi Elämänkokemusteni ja 40.ää ikävuotta lähestyessäni ikäkriisini keskellä, lähdin käsittelemään aihetta oman elämäni kipu-ja kääntöpisteistä. Oman positiivisen elämänkatsomukseni kautta ”Memento mori – muista kuolevaisuutesi” taipuu minun mielessäni ”muista elää, sillä tämä elämä on ainutlaatuinen tällaisenaan”. Nyt 40 täyttäessäni voin elää ihanaa ja omannäköistään elämää. Tämän saavuttaakseni olen joutunut rikkomaan monia ennakkoluuloja, odotuksia ja sovinnaisuussääntöjä, jotta voin sinä päivänä, kun lähden tästä hahmostani sanoa, että tämä oli hyvä elämä kipuineen ja onnineen. ”Tämä kasvatti sieluani suurempaan kukoistukseen.” Teoksissaan kuvaan hetkiä, jolloin olen kokenut elämässäni suuria oivalluksia, kuinka haluan elämäni elää ja kokemuksia, kun olen saanut vapauden kahleistani ja sieluni soimaan.