Ajankohtaista

Taidekeskus Ahjo, Kytö/Liekki-tila: Minttu Koponen

4.–22.1.2022 Minttu Esantytär STUDY OF STUDY Taidekeskus Ahjo | Kytö/Liekki-tila

Minttu Esantytär on jyväskyläläinen taiteilija, jonka pääasialliset mediat ovat video, valokuva, performanssi ja installaatio.

Viime vuosina hän on innostunut japanilaisesta liikeilmaisun tekniikasta, butoh’sta. Esantyttären videoteos Study of Study käsittelee korona-ajan absurdia yksinäisyyttä butoh’n keinoin.

“Aloittaessani yliopiston opinnot korona-aikaan, siirryttiin suoraan etäopetukseen. En tuntenut kanssaopiskelijoita, yliopistoympäristö ja kampus olivat vieraita, akateemiset opiskelumetodit ja ajattelutavat olivat tuntemattomia, kaikki tapahtui yksin omalta sohvalta ja samalta tietokoneelta, jota tuijotti muutenkin aamusta iltaan. Kaikki kasvot olivat vieraita hahmoja ruudulla eikä oikein mistään saanut otetta. Luennon nettiyhteyden pätkiminen tuntui elämän langan pätkimiseltä, viimeisen oljenkorren hoippumiselta.”

Yksinäisyys on ollut läpitunkevaa kaikilla elämän osa-alueilla. Esantytär on kuvannut videon kohtaukset Jyväskylän yliopiston päärakennuksen tyhjyyttä kaikuvissa saleissa, auloissa ja portaikoissa silloin, kun kampusalue oli kokonaan suljettu. Videon äänimaailman on suunnitellut Japanissa asuva ja työskentelevä taiteilija-muusikko Jere Kilpinen (Junkyard Shaman).

www.esantytar.net

https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/koponen-minttu-esantytar