Ajankohtaista

Taidekeskus Ahjo, Kytö/Liekki-tila: Alexander Keyriläinen & Miska Mio

Tarkata 13.7.-31.7.2022
Katsominen on kuvataiteen luonnetta perustavanlaatuisesti määrittelevä tekijä. Tarkata -näyttelyn lähtökohtana on ollut tarkastella erilaisia katsomiseen liittyviä rooleja, esimerkiksi taiteilijan roolia katsojana ja mallin roolia katseen kohteena. Katsojan ja katsottavan rooleissa voidaan nähdä eräänlainen valta-asetelma. Kuvattu henkilö on alistettu taiteilijan katseelle, eli katsottava henkilö esitetään eteenpäin katsottavaksi jonkun toisen luomassa viitekehyksessä.

Näyttelyn vierailija katsoo kohdetta osittain taiteilijan silmien läpi ja toisaalta osallistuu prosessiin uutena katsojana. Näyttely koostuu piirtämällä ja maalaamalla toteutetuista muotokuvista. Osa teoksista on yhdessä työstettyjä omakuvan ja muotokuvan yhdistelmiä, jolloin teoksessa on läsnä samanaikaisesti useampia näkökulmia.

Alex Keyriläinen työskentelee pääasiallisesti käyttäen öljyvärejä. Lisäksi hän käyttää maalauksissaan myös akvarellia, akryyliä ja temperaa sekä viimeisimpänä materiaalituttavuutena spraymaalia. Miska Mio tekee ensisijaisesti omakuvia käyttäen erilaisia piirustustaiteen menetelmiä. Taiteilijoiden toisistaan poikkeavat tekotavat mukailevat vaihtuvia katsojan ja katsottavan rooleja, muodostaen vuoropuhelun kaltaisen kokonaisuuden.”