Ajankohtaista

Taidekeskus Ahjo, Sysi-sali: Petra Innanen

Sysi- salissa on esillä Petra Innasen: Salainen puutarha -näyttely


Näyttely on tarina salaisesta puutarhasta, paikasta, missä voi nauttia samettisen hämärän suojissa kukkeudesta, omastaan tai kasvien. Puutarhassa voi vaeltaa ilman päämäärää ja unohtaa sen, joka sinun piti olla tai mihin olitkaan matkalla.

Näyttely on erilainen joka sen alun perin piti olla. Petra sairasti muutaman kuukauden eikä pystynytkään toteuttamaan niitä suuria maalauksia, joita hän oli suunnitellut. Sen sijaan, hän kirjoi, teki pieniä suunnitelmia paperille ja helli mielikuvitusta. Ja nyt, kevään aikana, Petra on toteuttanut teokset, jotka talvella lepotilassa alkoivat itää. Hän ei ole kuitenkaan toiminut suunnitelmallisesti, hän toimi kuten puutarhuri tutkiessaan vanhaa villiintynyttä puutarhaa. Petra on odotellut, perannut ja antanut kaiken rehottaa villisti mikä on esiin pyrkinyt. Hän on puolitoista vuotta sitten muuttanut kaupungista maalle ja samalla on käynyt toteen elämänmittainen haave omasta puutarhasta. Luonnonmukainen viljely, moninainen kirjo kasveja ja otuksia, sydänjuuria myöten kouraiseva lajikato ovat aiheita jotka ovat saaneet Petran valtaansa. Onni siitä, että näkee nokkosperhosen toukan ahmivan lehteä, aamuinen kastepisara niityllä. Pientä ja silti niin suurta.

Miten paljon liittykään puutarhaan? Näyttelyssään Petra tuo esiin pilkahduksia tuuheiden aidanteiden takaa löytyvästä maailmasta joka näyttäytyy vain jos osaa katsoa tarkasti. Näyttelyn teokset on toteutettu maalaten, kirjoen ja savesta muovaillen.