Ajankohtaista

Taidekeskus Ahjo, Hiili-tila: Tiina Rajakallio

Hiili- tilaan Tiina Rajakallio tuo projektinsa : Otteita ja katkelmia

Tiinan projektin lähtökohtana oli löytää oma tyyli ja tapa käyttää intarsiatekniikkaa koruissa, yhdistää sitä muihin tekniikoihin ja nähdä miten työt sijoittuvat osaksi pitkää traditiota. Intarsialla tarkoitetaan perinteisesti huonekaluissa ja huonetilojen koristelussa käytettyä viilukoristelua, jossa on erilaisia muotoja ja puulajeja sovitettu yhteen muodostamaan mosaiikkimainen kuva. Euroopassa tekniikka nousi kukoistukseensa renessanssin ajan Italiassa, jossa se palveli sekä maallisen, että kirkollisen vallan tarkoituksia aikansa muoti-ilmiönä.

Syksyllä 2019, juuri ennen koronapandemiaa, Tiina pääsi viettämään kolmen kuukauden residenssijakson Suomen Rooman instituutti Villa Lantessa tämän tutkimuksen parissa. Alussa teosten kuvakielessä paistoi ehkä paremmin viehtymys Italiaan ja matkalla olon lumo, mutta vähitellen yksin työhuoneella jatkoa puurtaessa ”Ikuisen kaupungin” kuvat alkoivat muuttumaan ajattomiksi ja paikattomiksi hahmotelmiksi elämästä yleensä; ihmisyyden eri puolista, elonkierrosta ja pohdinnoista siitä, millaisen jäljen me jätämme ympäristöömme.

Työprosessi muodostui normaalista poikkeavaksi. Yleensä Tiinalle on tärkeää koruteoksen orgaaninen vartalolle asettuminen. Nyt hän ei niinkään ajatellut teoksen käyttäjää tai valmista lopputuotetta, vaan tärkeintä oli prosessi, joka virtasi eteenpäin muodostuvien kuvien kautta. Työt ovat kuvalevyjä, joita voi kantaa mukanaan halutessaan ylleen pukien. Pääosa niistä on riipuksia tai rintakoruja. Riipuksissa on takana yksinkertaiset hopearenkaat, joista teoksen voi nauhan avulla ripustaa kaulaan, rintakoruissa on pelkistetty neulamekanismi tai pinssitaustat vaatteeseen kiinnittämistä varten. Työt on viimeistelty lopulliseen muotoonsa 2021-2022. Taiteen keskustoimikunta on tukenut työtäni tämän matkan varrella.