Ajankohtaista

Taidekeskus Ahjo, Hiili-tila: Salli Soininen

HETKINEN

Mikä on hetki ja aika? Aika on abstrakti käsite, joka kuvaa tapahtumien järjestystä ja kulkua. Se on jatkuva virta, joka etenee tulevaisuuteen. Aika on subjektiivinen ja henkilökohtainen käsite, jonka meistä kukin kokee omalla tavallaan. On hetkiä, joita ei jää kaipaamaan. Onneksi on hetkiä, joita haluaa pysäyttää, säilyttää tai tallentaa.

"Hetkinen-näyttelyn töitä maalatessani pysähdyin toistamiseen miettimään aitoja hetkiä, joita töissäni kuvaan. Hetkinen – elää hetkessä. Se on läsnäoloa, ymmärrystä välillä pysähtyä, nauttia – iloita siitä, mitä tapahtuu juuri nyt. Ja vaikka nuo arvokkaat hetket ovat autenttisina pian jo menneitä, maalausten kautta voin palata menneisiin hetkiin."

Hetkinen-näyttelyn teoksissa löytyy värien ja siveltimen jäljen kautta hetken tunnelma – hämärä, valo tai kirkkaus. Maalauksessa ”Syksy tunturissa” se on ohikiitävä hetki tunturimaiseman värikylläisyydestä syksyllä. Ilma on viileä ja raikas, värit lämpimän syleileviä. Vastakohtien sopusointuinen tunnelma näyttäytyy vain hetken, kunnes aika kulkee eteenpäin ja luonto valmistautuu toiseen hetkiseen.

”Kultaiset pilvet” -maalauksessa katsoja voi siirtyä maalaismaiseman mullan ja ruohon tuoksuun, jossa kultaiset pilvet johdattavat onnen tunteisiin. Onnellisuus on henkilökohtainen tunne ja tila. Kaikki on hyvin juuri siinä hetkessä. Jokin edeltää hetkeä nyt, jotakin uutta tulee heti hetkisen jälkeen.

Näyttelyteosten aiheet ovat tarinoita omista kokemuksista olkoon sitten kyse ”Ryppyisestä liinasta” tai ”Kultaisista pilvistä”, joihin liittyy merkityksellisiä hetkiä ja elämyksellisiä maisemia. Siveltimeni jälki on minulle tärkeä, sen on oltava rehellistä, tunnistettavaa ja omaa.

Hetken taltioinnissa värit ovat henkilökohtaisten kokemusten ja ajatusten tulkki. Työskentelyni hetkellä aina luotettava kumppanini, kun haen tulkintaani tunnetta, rohkeutta ja voimaa.

Hetkillä on värinsä, muotonsa ja tarinansa. Hetki on merkityksen luova elementti, joka antaa taiteelle sisällön ja merkityksen.