Ajankohtaista

Taidekeskus Ahjo, Hiili-tila: Reeta Suvanto

Reeta Suvanto

Taidenäyttely: Kemp on šen tovev valehteli?

14.9.-2.10.2022

Korutaidetta

Reeta Suvanto (s. 1993) on suomalais-karjalainen korutaiteilija joka käsittelee teoksissaan karjalaista identiteettiä ja kulttuuria, sukupolvia ylittäviä tapahtumia sekä oman sukunsa historiaa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta 2018. Reeta Suvanto - Kemp on šen tovev valehteli? ”Hospoti pominoi, pokoin’iekkoi.”

Kulttuuri sitoutuu kieleen, kieli sitoutuu kulttuuriin. Mitä tapahtuu kun kulttuuri, kieli ja koti joudutaan piilottamaan, riisumaan ja jättämään? Suvanto käsittelee teoksissaan pakolaisuuden vaikutuksia myöhempiin sukupolviin sekä karjalaisuuden historiaa ja asemaa Suomessa. Pukeutuminen ja vaatteet rakentavat identiteettiä, ne vahvistavat yhteyttä ja näyttävät ulospäin kuuluvuutta. Karjalaisissa käsitöissä, räččinäpaidan muiškissa, käspaikoissa ja villasukissa käytettään symboleja ilmaisemaan kantajaansa, suojelemaan ja vahvistamaan. Symbolit ovat kuiskauksia ja rukouksia, loitsuja. Koruteokset lainaavat symboliikkansa näistä ja nostavat esille kysymyksiä piilottamisesta ja peittämisestä, mutta myös halusta tulla nähdyksi. Näyttelyn nimi viittaa karjalaisuuden historiaan ja sen peiteltyyn totuuteen.

Teokset on nimetty karjalan kielellä, vienan karjalan murteella. ”Luajin moan. Luajin in’ehmisen. Luajin koin. Mintäh mie luajin mit luajin? Luajin ičellä, luajin perehellä, luajin jo tuonilmaših männeillä. Luajin yhtevykšellä. Luajin šuojaksi. Luajin mit luajin šentäh jotta jokahini inihmini tulou tietyä mit on hištouriassa tapahtun ta tapahtuu nyt.