Ajankohtaista

KIRJASTON SEINÄGALLERIA: ELOKUUN TAITEILIJA Pirkko Nuutinen

Pirkko Nuutinen - Jokainen taiteilija on taulun arvoinen
1. - 30.8.2022 Joensuun Taiteilijaseuran Galleria SEINÄ
Joensuun pääkirjaston lukusali
Koskikatu 25, 80100 Joensuu

Aukioloajat:
ma-pe 9–19
la 10-16
su suljettu

Kulttuuri on iso osa kaikkea kanssakäymistämme. Ihminen ei elä vain rahasta ja vallasta, vaan myös ja ennen kaikkea kulttuurista ja sen eri osa-alueista. Haluan tällä näyttelyllä kiittää jo menneitä ja vielä läsnä olevia taiteen eri osa-alueiden tekijöitä, jotka ovat omalla sarallaan ja panoksellaan tehneet tälle paikkakunnalle ja maakunnalle menestystä ja näkyvyyttä. He kaikki ovat tehneet koko maan osalta näkyvyyttä. Kirjallisuus, teatteri, ooppera, musiikki ja kuvataide ovat aina kukoistaneet runsaudellaan näillä main. Miten lienee sitten kunnioituksen ja rahallisten korvausten, kuka huolehtii siitä? Taiteilijakunta on aina ollut luomassa imagoa paikkakunnille. Mutta missä ja kuka huolehtii heidän taloudellisesta puolestaan? Kuka on tämän päivän mesenaatti taiteen eri osa-alueille? Urheilun puolelle löytyy rahaa, kuvataiteilijoiden, kirjailijoiden, teatterilaisten ym. taiteilijakunnan elämästä ei kukaan kanna huolta.

He saavat kukkapuskan ja lämmintä kättä, tänä päivänä ei edes sitä lämmintä kättä.

Puheissa voidaan vielä lausua kiitokset, mutta palkkiot ja apurahat loppujen lopuksi päätyvät taiteilijoiden työllistämille gallerioille ym. On kyse arvoista? On kyse yhteisvastuusta ja kunnioituksesta ja on kyse loppukädessä rahasta! Ja ihmisarvosta!

On kyse kulttuurin arvottamisesta samoin kuin urheilun rahoituksesta! Tässä kaupungissa on pantu paljon yhteiskunnan ja yksityistä rahaa urheilun puolelle. Lämmin kiitos siitä, terve sielu elää terveessä ruumiissa. Mutta nyt on kyse taiteilijoiden leivästä! Eeva Tikka nosti kirjoissaan pienen ihmisen ja luonnon keskiöön ja antoi kaikenlaisille ihmisille elinoikeuden ja kunnioituksen. Anna-Liisa Alanko toi takaisin runonlausunnan, runouden maailman ja opetuksellaan loi taiteen moninaisuutta myös opiskelijoilleen. Lisäksi hän synnytti monta uutta taiteentekijää mm. Petri, Ilkka ja Ismo Alangon. Mieheni Tapani Nuutinen on luonut gospelin osa-alueella omalaatuista ja ainutkertaista ohjelmistoa ja muistuttanut ihmisen toisesta todellisuudesta sekä uskon merkityksestä elämää kannattelevana voimana. Leena Sallinen on oopperan ja musiikin vuosikymmenten ajan kannattelija ja taustatekijä. Kari U. Pesonen on voimahahmo 1960- ja 70-luvuilta teatterin maailmasta ja Turkan kulttuurisodan aikainen tekijä. Olisin halunnut ikuistaa vielä monia monia muita taiteenalan osaajia! Maakuntamme pursuaa kirjailijoita eri kirjallisuuden osa-alueilta, elokuvan tekijöitä, kuvataiteilijoita, joilla ei ole koskaan mahdollisuuksia maksullisiin työtiloihin, gallerioihin ja kuitenkin he avaavat maailmankuvaa ja tuovat tietoisuutta elämän moninaisuudesta.

Tämä näyttelyni on arvonnostoa ja kiitos paitsi taiteilijoille eri taiteen osa-alueilla, myös hätähuuto kulttuurin puolesta! On kyse myös työskentelytiloista. On kyse perusoikeudesta elää ja toimia omalla työskentelyalallaan.

Lämmin kiitos kirjastolle tiloista tämän näyttelyn sekä Elämän matka -näyttelyni osalta.

Joensuussa 28.7.2022

Pirkko Nuutinen